Inlägget gjort

Wästgötarna & Kulturspannmål

I måndags var Anders från Wästgötarna på plats på Godhem och visade upp kulturspannmål. Han hade bjudit in Kerstin Hedlund, som föreläste om spannmålets historia och egenskaper.

Kerstin Hedlund från Kalmar startade ”Hidden in Grains”, hon forskar på näring och spannmålskultur och är även specialist i Allmänmedicin samt doktor i livsmedelsvetenskap. Hon har jobbat med spannmål i 40 år och jobbar med att förena hållbarhet och spannmålsteknologi.

Hennes intresse för hållbarhet började redan på familjegården där hon försökte påverka sin far att driva familjegården på ett mer hållbart sätt. Hon fick låna en liten gård att testa hållbara sätt att driva gård på. Hon startade då en långemenskap för att köpa loss gården och startade en stiftelse.

Hon föreläste om hur människan har ätit gräsfrön i tusentals år och som följd så började människan själv att odla för att ha en mer kontrollerad tillgång till spannmål. Främst odlades råg, enkornsvete, emmervete, speltvete, nakenvete, korn. Enkornsvetet är det äldsta kända spannmålet – 6 milj år gammalt. Förutom att baka och laga mat på spannmål så har det även använts som betalning.

Kulturspannmål har en högre proteinhalt (ca 15%), är mer näringstäta samt har en högre halt av mineraler och kostfiber jämfört med traditionellt spannmål. De näringstäta kulturspannmålen innehåller så pass mycket kostfiber att man lättare tillgodoser sig det dagliga behovet om man väljer kulturspannmål i sin kosthållning. Bristen på kostfiber i kosten idag resulterar på sikt i sjukdomar och ohälsa.

Glutenhalten i olika spannmål beror på hur många kromosomer spannmålet har, ju fler kromosomer ju mer gluten. Kulturspannmål innehåller en mindre halt gluten än traditionella spannmål och är snällare mot magen.

Dagen till ära bjöds föreläsare och åhörare på pizza och fika gjort på just kulturspannmål.

En härlig och lärorik dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.